כיצד מדליקים נרות שבת?

את‭ ‬נרות‭ ‬השבת‭ ‬מדליקים‭ ‬בכל‭ ‬בית‭ ‬לא‭ ‬יאוחר‭ ‬מכ-‭‬ 10 ‭‬דקות‭ ‬קודם‭ ‬הערב‭. ‬הזמן‭ ‬הנכון‭ ‬להדלקה‭ ‬מפורסם‭ ‬בלוחות‭ ‬השנה‭ ‬ובשבועונים‭.‬

מצוות‭ ‬ההדלקה‭ ‬מוטלת‭ ‬על‭ ‬האשה‭ ‬אולם‭ ‬גם‭ ‬גבר‭ ‬המתגורר‭ ‬לבדו‭ ‬מדליק‭ ‬בברכה‭.‬

את‭ ‬הנרות‭ ‬מדליקים‭ ‬סמוך‭ ‬למקום‭ ‬האכילה‭ ‬בלילה‭ ‬ואם‭ ‬סועדים‭ ‬במקום‭ ‬אחר‭ ‬מדליקים‭ ‬במקום‭ ‬שנהנים‭ ‬מהאור (חדר‭ ‬שינה‭, ‬מטבח‭ ‬וכו')‬

ספרדיות‭ ‬מברכים‭ ‬לפני‭ ‬הדלקת‭ ‬הנרות‭ ‬והאשכנזיות‭ ‬לאחר‭ ‬ההדלקה‭.‬

נוסח‭ ‬הברכה‭:‬

בָּרוּךְ‭ ‬אַתָּה‭ ‬יְיָ‭ ‬אֱלֹהֵינוּ‭ ‬מֶלֶךְ‭ ‬הָעוֹלָם‭, ‬אֲשֶׁר‭ ‬קִדְּשָׁנוּ‭ ‬בְּמִצְוֹתָיו‭ ‬וְצִוָּנוּ‭ ‬לְהַדְלִיק‭ ‬נֵר‭ ‬שֶׁל‭ ‬שַׁבָּת‭.‬

(בשעת‭ ‬ההדלקה‭ ‬טוב‭ ‬להתפלל‭ ‬לישועת‭ ‬הכלל‭ ‬והפרט‭(

‭ ‬

תפילה‭ ‬לאחר‭ ‬הדלקת‭ ‬הנרות‭:‬

‭"‬יהי‭ ‬רצון‭ ‬מלפניך‭ ‬ה‭' ‬אלוקי‭ ‬ואלקי‭ ‬אבותי‭ ‬שתחונן‭ ‬אותי‭ ‬ואת‭ ‬אישי‭) ‬ואת‭ ‬בני‭ ‬ואת‭ ‬אבי‭ ‬ואת‭ ‬אמי)‭ ‬ואת‭ ‬כל‭ ‬קרובי‭, ‬ותתן‭ ‬לנו‭ ‬ולכל‭ ‬ישראל‭ ‬חיים‭ ‬טובים‭ ‬וארוכים‭, ‬ותזכרנו‭ ‬בזיכרון‭ ‬טובה‭ ‬וברכה‭,‬‭ ‬ותפקדנו‭ ‬בפקודת‭ ‬ישועה‭ ‬ורחמים‭, ‬ותברכנו‭ ‬ברכות‭ ‬גדולות‭, ‬ותשלים‭ ‬ביתנו‭, ‬ותשכן‭ ‬שכינתך‭ ‬בינינו‭, ‬וזכנו‭ ‬לגדל‭ ‬בנים‭ ‬ובני‭ ‬בנים‭, ‬חכמים‭ ‬ונבונים‭,‬‭ ‬אוהבי‭ ‬ה‭', ‬יראי‭ ‬אלקים‭, ‬אנשי‭ ‬אמת‭, ‬זרע‭ ‬קדש‭, ‬בה‭' ‬דבקים‭, ‬ומאירים‭ ‬את‭ ‬העולם‭ ‬בתורה‭ ‬ובמעשים‭ ‬טובים‭, ‬ובכל‭ ‬מלאכת‭ ‬עבודת‭ ‬הבורא‭. ‬אנא‭ ‬שמע‭ ‬את‭ ‬תחינתי‭ ‬בעת‭ ‬הזאת‭, ‬בזכות‭ ‬שרה‭ ‬ורבקה‭ ‬ורחל‭ ‬ולאה‭ ‬אמותינו‭. ‬האר‭ ‬נרנו‭ ‬שלא‭ ‬יכבה‭ ‬לעולם‭ ‬ועד‭, ‬והאר‭ ‬פניך‭ ‬ונוושעה‭, ‬אמן‭".‬

סיפורים ומאמרים

/ סיפורים /

באמצע שנות ה-90 עלה רעיון מהפכני במוחו של יהודי העומד בראש מערכת פירסום והוצאה לאור. הרעיון היה כזה – מה היה קורה אם עיתון ה'ניו יורק טיימס', שנחשב לעיתון המשפיע והמפורסם ביותר בכל הזמנים, היה מפרסם מדי ערב שבת לוח זמני הדלקת נרות שבת. אז ברור שמישהו יאלץ לשלם כדי לקנות את שטח הפירסום הזה מידי שבוע. אבל רק תחשבו על הגאווה והמודעות היהודית שתיווצר בעקבות פירסום שבועי זה של השבת, הקדושה כל כך לעם היהודי.

וכך הלך מיודענו, ומצא יהודי עשיר ונדיב שהתמכר לרעיון וקנה אותו תמורת תשלום "סימלי" של כמעט 2500 דולר מידי שבוע!!! אבל הוא עשה זאת. וכך במשך חמש שנים, מידי יום שישי, ראו היהודים ברחבי העולם את המודעה הבאה: "נשים יהודיות – זמן הדלקת נרות ביום שישי הזה הוא…".

לבסוף, אותו יהודי עשיר נאלץ לקצץ במימון בכמה מהפרוייקטים שלו, וביוני 1999 הופסק פירסום זמני השבת. ומאז הוא לא פורסם שנית, למעט פעם אחת. היה זה ב-1 לינואר 2000. ה'ניו יורק טיימס' פירסם את מהדורת המילניום שלו. זו היתה מהדורה מיוחדת וחגיגית, שנפרסה על גבי שלושת העמודים הראשיים. בעמוד הראשון שיחזרו את החדשות שהיו ב-1 לינואר 1900, בעמוד השני הופיעו החדשות האקטואליות לאותו היום: 1 לינואר 2000, ובעמוד הראשי השלישי פורסמו תחזיות ל-1 בינואר 2100, כלומר מאה שנים קדימה.

בעמוד בדיוני זה נכללו נושאים כגון: ברוכים הבאים למדינה ה-50 – קובה, או האם לרובוטים מותר להצביע בבחירות, וכך הלאה… ובנוסף לכתבות המרתקות באותו עמוד בדיוני לשנת 2100, הוכנסה שוב המודעה בתחתית העמוד המיידעת נשים יהודיות על זמני הדלקת נרות שבת. כך סתם, בלי שאף אחד שילם בעבורה או הזמין אותה. ה'ניו יורק טיימס' בחרו להכניס אותה.

המו"ל של ה'ניו יורק טיימס', אדם קתולי ממוצא אירי, נשאל לגבי זה, והתשובה שלו היתה מדהימה ומדוייקת להפליא, והיא נוגעת לנצחיות של העם היהודי ולעוצמה של מנהג שכמנהגו נוהג מדורי דורות. וכך הוא אמר: "אנחנו לא יודעים מה יקרה בשנת 2100. זה בלתי אפשרי לנבא את העתיד. אבל בדבר אחד אנחנו יכולים להיות בטוחים בהחלט, והוא – שבשנת 2100 נשים יהודיות תדלקנה נרות שבת!"

בית המדרש היה מלא מפה לפה, ביהודים יקרים שבאו לשמוע את דרשת יום השבת, אותה נאם באותה שעה המשפיע הנודע הגה"צ רבי אהרן טויסיג שליט"א. כולם האזינו מרותקים בקשב רב, כשהרב טויסיג מפרט בלשונו העשירה את ברכת השבת, ומרגש את הקהל בביאוריו על מתנת השבת וברכתה.
ואז, הרים הרב את קולו ואמר לפתע: 'ואף שידוע לכם שברכת השבת משפיעה על השפע הרוחני והגשמי שלנו, אך בוודאי תהיו מופתעים לשמוע שגם בחפצים דוממים נשפעת ברכה מיוחדת בשבת, וכל אחד יכול לבדוק זאת בעצמו בביתו, ולהיווכח בכך!' – אמר הרב טויסיג, כשהקהל כולו שם אוזניו כאפרכסת לשמוע – היכן נוכל לראות את ברכת השבת גם בחפצים דוממים מדי שבת?

'ובכן', אמר הרב, 'הרי כל אחד מאיתנו מדליק נרות שבת, ולכל נר יש זמן בעירה קצוב מראש, מספר שעות קבוע. אלא שמנין השעות הקצוב הוא רק  לימי השבוע, כי ביום השבת – תופתעו לגלות שכל נר בוער יותר מהזמן הקצוב לו, בנרות השבת ישנה ברכה מיוחדת המחזיקה את השלהבת עוד מספר דקות ניכרות מעבר לזמן הקצוב מראש. כל אחד יכול לבדוק זאת בעצמו (!), ולראות ולהיווכח, כי נרות השבת דולקים תמיד מעבר לזמן שהיו אמורים להספיק!'

הקהל היה המום. מה? האמנם? 'אכן כן', אמר הרב, 'כך מגלה הרה"ק בעל ה'בני יששכר' זי"ע, בבארו את דברי רבי אליעזר שאמר כי ברכת שבת מתבטאת בנרות השבת, שהכוונה לכך כי נרות שבת דולקים תמיד מעבר לזמן הקצוב להם מראש. אשרינו שזכינו!' – קרא הרב טויסיג ברגש, 'אנו יכולים לראות את ברכת שמים – 'ויברך אלוקים את יום השביעי' – במו עינינו. כל נר שבתי דולק מעבר לזמן הקצוב לו, כי הוא זוכה לברכת השבת, המעניקה שפע וברכה!'

בין מאזיני הרב באותה דרשה, נמנה גם יהודי סוחר יהלומים. הלה שמע את דברי הרב, ובאופן אקראי לחלוטין, ציטט אותם באוזני חברו לעסקים, סוחר יהלומים נוסף, שכבן למשפחה שבקושי שרדה את אימי השואה, לא התחנך על ברכי התורה והמצוות. 'תראה כמה ברכת השבת גדולה' – אמר לחברו, 'הרי כל אחד יכול לבדוק זאת בעצמו ולהיווכח כי נרות השבת דולקים מעבר לקצוב עבורם. האין זו הוכחה בטוחה לברכת השבת הנשפעת לשומריה?'

החבר שמע את הדברים, ובהה בחוסר אמון. 'לא יתכן, אדוני', אמר בפשטות. 'נר שאמור לדלוק 4 שעות, ידלק בדיוק ארבע שעות!' – קבע. אך היהודי שהאזין לדרשה ביום השבת היסה אותו: 'למה להתווכח על עובדות? אולי תנסה?'
הוא הוסיף לדבר על לבו, עד שהחבר התרצה ואמר: 'תראה, אני מנסה בשבועיים הקרובים להדליק נרות שבת, ובודק אם כנים דבריך. אם אווכח כי צדקת והנרות דולקים מעבר למתוכנן – אני מקבל על עצמי להתחיל להדליק נרות מדי שבוע ולשמור את השבת כהלכתה!'
ביום ששי הבא, אחרי עשרות שנים שלא עשה כך, רכש אותו יהודי נרות הדולקים 4 שעות. הוא ביקש מרעייתו להדליקם בזמן, ועקב בדריכות אחר בעירתם. המתח הגיע לשיאו כשהדקות נקפו גם בחלוף 4 שעות, ובסופו של דבר, הנר כבה הרבה אחרי תום ארבע השעות!
הלה לא התקמצן, ובשבוע הבא – רכש נרות של חברה אחרת, והפעם – נרות מסוג שעווה שונה, ושל 6 שעות. שוב הודלקו הנרות והתברכו בברכת השבת, ושוב בערו יפה 6 שעות שלימות ועוד כהנה וכהנה…

'שבועיים זה כלום', הרהר הלה, מנסה להדחיק את התוצאות המטלטלות את חייו… הוא גם לא מיהר לעדכן את חברו בתוצאות הניסוי, אלא ניסה להתל בנרות… בשבועות הבאים, רכש מדי שבוע נרות מסוג שונה, מחברה אחרת, סוגי שעווה מגוונים, וגם שעות בעירה ארוכות וקצרות לסירוגין….
אך בכל שבוע, כשעמד מול הנרות והביט בהן ובשעון לסירוגין, החל להצטמרר יותר ויותר. הוא רואה בעיניו כי חברו צדק, ברכת השבת מצאה את דרכה לתוך ביתו, מתבטאת יפה בפמוטות שעל שולחנו. הוא הביט בשלהבות המרצדות ברעדה, כשהוא מבין את משמעות הניסוי ותוצאותיו…
כעבור חודשיים – לאחר תשעה שבועות של נסיונות תכופים, הוא הבין כי יש דברים בגו, ונכנע… בלב נרגש ותוך סערת נפש עצומה, גילה את אוזני חברו על נסיונותיו המשתנים, ואיך תמיד המסקנה היתה חד משמעית – נרות השבת בורכו בברכה מיוחדת, המבעירה אותם הרבה מעבר לזמנם הקצוב…
'קיבלתי על עצמי,' אמר ברגש, 'לא רק לשמור שבת, אלא גם להניח תפילין, לשמור כשרות ולנהל את הליכות ביתי על פי ההלכה היהודית. עתה נוכחתי לדעת, כי ברכת השבת אינה דברים בעלמא, אלא מציאות מוכחת לנגד עיניי!'
ולא ידע אותו יהודי, כי הרבה יותר מברכת השבת בנרות אותה גילה, ברכת השבת הגדולה והמהותית בה זכה היא הברכה הרוחנית, כי בזכות השבת וברכתה – זכה לגלות את אביו שבשמיים מחדש!

את הסיפור כולו, שמענו מהרב טויסיג בעצמו, ששמעו מבעל המעשה – אותו יהודי שציטט באוזני חברו את דברי בעל ה'בני יששכר' זי"ע. וללמדנו בא:
השבת היא מקור הברכה, היא המשפיעה ברכה ואושר, שפע ושמחה, בבתינו, בחיינו, בשגרת יומנו, בהצלחתנו הרוחנית כמו גם בשפע הגשמי שלנו. הבה נחבק את השבת בכל ליבנו, נלמד את הלכותיה כראוי ונקפיד עליהן בתשומת לב, נקדים לקבל את השבת כדי לזכות בעוד מאותה ברכה אלוקית קסומה, כי לקראת שבת לכו ונלכה, כי היא – ורק היא – מקור הברכה.!

/ מאמרים /

הדלקת נרות 
רגע הדלקת הנרות הוא מהרגעים המיוחדים ברגעי השבוע כולו. במקום בו הלב הומה מעצמו אין צורך להכביר במילים. כמו כן, ברור שקיום המצווה עצמה, בכוחה להביא את האור והקדושה לתוך חיינו. יחד עם זאת, לימדנו הבעש"ט שאמירת "אשר קדשנו במצוותיו", בלשון רבים, באה לרמז על גוף המצווה ועל פנימיותה. על כן, ננסה להאיר מספר נקודות הנוגעות למשמעות הפנימית של המצווה.


על פי ההלכה, מצווים נשים וגברים כאחד שיהא הנר דלוק בביתם בכניסת השבת. עם זאת, הוזהרו הנשים ביותר על כך, ומצווה זו נכללת במצוות הח"ן המיוחדות לנשים (הדלקת הנר, חלה, נידה – טהרת המשפחה). עובדה זו מלמדת על הקשר המיוחד בין הדלקת הנר לתפקידנו בחיים. הנימוקים שהובאו בהלכה (שו"ע או"ח רסג, ג ובמשנ"ב ס"ק יב) לאזהרת הנשים ביותר על מצווה זו הם: האשה מצויה בבית ועוסקת בצרכי הבית, ובנוסף, יש בהדלקת הנר תיקון לחטא חוה אשר 'כבתה נרו של עולם', בכך שגרמה מוות לאדם הראשון. באופן רחב יותר נראה, כי תפקידנו הוא הארת הבית, על כל משמעויותיה.


המובן הפשוט ביותר של הארת הבית, הוא גם הטעם המובא בהלכה להדלקת הנר, משום "שלום בית" (שו"ע שם). אם הבית חשוך עלולים 'להיכשל בעץ ואבן', וכאשר נתקלים האינסטינקט מביא אותנו לכעס ועצבנות. הפקדתנו על מצווה זו מעידה עד כמה אנו נותנות את ה'טון' בבית – ברוגע ובשלום בין בני הבית, ובפרט בינינו לבני-זוגנו. שני הנרות הם כנגד האיש והאשה, ומרמזים גם על מספר אברי האיש (רמ"ח) והאשה (רנ"ב), העולים פעמיים נ"ר בגימטריא. מעניין להתבונן בכך שהאש נוצרת תמיד מחיבור וחיכוך של דברים (כך באבנים או בגפרורים, וכך גם בחשמל).


משמעות נוספת של הארת הבית היא בהחדרת אור ה' פנימה – "כי נר מצוה ותורה אור". החשש להיתקל בעץ ואבן מתפרש לדברי הרבי מליובאוויטש ("אל נשי ובנות ישראל" עמ' 270) גם כהיתקלות בחומריות של העולם הזה. על ידי הארה באור התורה, החומר איננו מתבטל אלא הופך לבסיס לקדושה. ייתכן שזו תמצית מהות תפקידנו, כמאמר אליהו הנביא לרבי יוסי: האשה עוזרת לבעלה, "מאירה עיניו ומעמידתו על רגליו" (יבמות סג, א). אנו בונות את הבסיס החומרי של המציאות – 'מעמידתו על רגליו', ועוסקות הרבה בחיזוק הגוף של בני משפחתנו, למן ההריון ואילך. כל זה הוא בבחינת ה'נר' – הכלי, הבסיס, לשמן. אך אנו גם מדליקות את הנר – 'מאירות את עיניו', ויוצקות את התוכן הפנימי לחיים, ובכך מרוממות אותם.


השבת עצמה היא בבחינת "נר", המאיר את השבוע כולו. בספרים מובא כי השבת דומה לנר האמצעי במנורת המקדש, אליו פנו הנרות כולם. ימים רביעי, חמישי ושישי הולכים לקראת השבת, וימים ראשון, שני ושלישי יונקים מהשבת שלפניהם. שלשת הימים מקבילים גם למעשה, דיבור ומחשבה שלנו, וכן לחלקי הנפש, רוח ונשמה (הקרוב יותר לשבת הוא החלק הגבוה יותר). שמעתי רעיון יפה, שאולי המנהג לסובב את הידיים שלש פעמים לפני כיסוי העיניים לאחר ההדלקה, מרמז על נתינה לאור השבת להתפשט בשלושת המעגלים ההולכים ומתרחקים ממנה (אגב, למנהג לכסות את העיניים יש טעם הלכתי, כדי שהברכה תהיה 'עובר לעשייתה' – קודם לעשיית המצווה, וכיוון שאיננו יכולות להדליק לאחר הברכה, מסתכלים על הנרות לאחריה, ונהנים מאורן, ובכך נשלמת עשיית המצווה. עפ"י "טעמי המנהגים", רסא).


זמן הדלקת נרות הוא עת רצון לתפילה, ובמיוחד שיהיו הילדים מאירים בתורה. ישנן עדויות של רבים מגדולי ישראל, שכל מה שהשיגו היה בזכות התפילות והדמעות של אמותיהן.
 
כאילו כל מלאכתך עשוייה 
מוכנות או לא מוכנות, השבת מגיעה. ברגע אחד אנו צריכות להפסיק כל מלאכה, כל פעולה יוצרת. בשביתה ממלאכה אנו מוסרות את שליטתנו המדומה על המציאות לידיו של הקב"ה: "ביום השבת תסיר מעל ראשך את כליל תפארת ממשלתך בעולם, ותשית את עצמך ואת עולמך בהכנעה תחת כסא כבוד ה' אלוקיך" (רש"ר הירש שמות כ, י).


אם לא מספיקה השביתה ממלאכה, מוסיף לנו רש"י "כשתבוא השבת, יהא בעיניך כאילו כל מלאכתך עשוייה, שלא תהרהר אחר מלאכה" (שמות כ, ט). גם ביחס לכל מה שלא הספקנו לעשות בענייני חומר ורוח, כאשר מגיעה שבת עלינו לעשות סוויץ' (וזה קשה…), ולהיכנס לעמדה נפשית של שביתה. נשמה יתירה – "היינו בחינת נשימה יתירה" (לקוטי הלכות, הל' שבת, א). להרפות מכל התכנונים, הטרדות והבלבולים, ולהתמסר למשהו עליון יותר.


היכולת להרפות קשה ביותר, דווקא כאשר אנו חיים מתוך מכוונות של עשייה וגרימת 'נחת רוח' לבורא ית"ש. זהו איזון עדין מאוד בנפש, וקשה להגיע אליו. הדבר נכון לא רק לגבי מלאכת ששת הימים, אלא גם לגבי השבת עצמה. לפעמים, עצם הרצון ש'שולחן שבת יראה כך ולא אחרת', או 'שכל האורחים ירגישו בנוח', מונעת בעדנו מ"לשית את עצמנו ואת עולמנו בהכנעה תחת כסא כבוד ה' אלוקינו". אתגר. 

שבת קודש נפשי חולת אהבתך 
השבת היא יום של אהבה, יום של דביקות. החל מקבלת שבת, בה אנו מזמינים "בואי כלה, בואי כלה…", אנו מבינים כי בשבת יש חיבור גדול – חתונה.


למעשה, ישנה חתונה כפולה. לשבת נאמר "כנסת ישראל היא בן זוגך" (בראשית רבה יא, ח), ומבחינה זו, השבת היא הכלה ובה אנו נדבקים. מצד שני, כנסת ישראל היא 'כלה קרואה בנעימה', כלה הנדבקת בדודה – הקב"ה – ביום השבת. היינו היכן שהיינו משך ששה ימים, ביום השבת אנו שבים ונפגשים. לפי זה מובן מנהג ישראל לקרוא מגילת "שיר השירים" בערב שבת לפני מנחה (ולאלו מאתנו שאינן מספיקות, בספר "טעמי המנהגים" רנו,יא מובא שניתן לומר שיר השירים במהלך השבת, מתי שמתאפשר…).


חתונת השבת מתרחשת, כבכל חתונה, בשלבים. במהלך השלבים הללו הדביקות הולכת ומתחזקת. ליל שבת הוא בבחינת אירוסין-קידושין, וכנוסח תפילת ערבית "אתה קידשת". ביום השבת, החתונה עצמה. בתפילת שחרית אומרים "ישמח משה במתנת חלקו", ומרמזים למתנות שנותן החתן לכלה בחתונה. לקראת ערב אנו מגיעים לשיא – לייחוד, וזו כמובן שעת סעודה שלישית. נוסח התפילה במנחה הוא "אתה אחד", המרמז לייחוד. בכך ניתן להבין מדוע זו תפילה קצרה ביותר, משום שברגעים האינטימיים ביותר אין צורך בהרבה מילים… (ראי בהרחבה נתיבות שלום ח"ב עמ' לח).


מה אם איננו מרגישות ממש 'מאוהבות' במהלך השבת? גם על זה אפשר להתפלל. לפני שבת, ובעיצומה. ב"ליקוטי תפילות" לרבי נתן מברסלב מופיעות תפילות נפלאות גם בעניין זה.


במהלך השבת אפשר להתפלל גם בדרך המיוחדת לשבת – בזמר. זמירות שבת מבטאות רחשי לב עדינים וכמוסים, ומהנפלאים שבהם הוא פיוטו של רבי אהרן מקרלין: "י-ה אכסוף נועם שבת, המתאמת ומתאחדת בסגולתך. משוך נועם יראתך לעם מבקשי רצונך. קדשם בקדושת השבת המתאחדת בתורתך. פתח להם נועם ורצון לפתוח שערי רצונך…". 
אפשר להפוך את הרצון לתפילה, ואפשר גם להתפלל לרצות יותר… 

עונג שבת 
עונג? להתענג? האם זהו ערך יהודי?! ועוד איך. הרמח"ל בפתח "מסילת ישרים" כותב: "והנה, מה שהורונו החכמים זכרונם לברכה הוא, שהאדם לא נברא אלא להתענג על ה' ולהנות מזיו שכינתו, שזהו התענוג האמיתי והעידון הגדול מכל העידונים שיכולים להימצא". וממשיך בעל המסילת ישרים: "ומקום העידון הזה באמת הוא העולם הבא וכו' אך הדרך כדי להגיע אל מחוז חפצנו זה, הוא זה העולם וכו' והאמצעים המגיעים את האדם לתכלית הזה הם המצוות וכו' ומקום עשיית המצוות הוא רק בעולם הזה…".


כל עבודתנו בזה העולם היא השגת העונג האמיתי והשלם בעולם הבא. אמנם, גם בזה העולם יכולות אנו לטעום טעם גן עדן, 'מעין עולם הבא, יום שבת מנוחה'. ואכן, העונג הוא מעיקריה של השבת, כלשון הכתוב "וקראת לשבת עונג" (ישעיהו נח, יג). להלכה, מתפרש הכתוב כאכילת משמנים, "איזה הוא עונג זה שאמרו חכמים שצריך לתקן תבשיל שמן ביותר ומשקה מבושם לשבת הכל לפי ממונו של אדם, וכל המרבה בהוצאת שבת ובתיקון מאכלים רבים וטובים הרי זה משובח, ואם אין ידו משגת אפילו לא עשה אלא שלק וכיוצא בו משום כבוד שבת הרי זה עונג שבת" (רמב"ם הל' שבת פ"ל ה"ז).


סוגיית האכילה, וה"תענוג" שהיא גורמת לנו היא מן ההסתבכויות הרציניות שלנו. 'תסביך' זה איננו מקרי, והוא נעוץ בנו עמוק מאז חטאם של אדם וחווה. אגב, חודש שבט הוא זמן מיוחד לתיקון פגם האכילה, ולהגיע לאכילה בקדושה (פרי צדיק ר"ח שבט, ג. ועוד על 'תיקון האכילה', בשחנשים שבט ה'תשס"ד). 
מכל מקום, בשבת אין תסביכים. בשבת מתענגים על אכילת משמנים ושתיית ממתקים, "והיינו שבימות החול לא כל אחד מסוגל לרומם את העניינים הגשמיים כולם שיהיו בבחינת קודש, אבל ביום שבת קודש הכל קודש … ומכוח קדושה זו מסוגל כל איש יהודי לרומם בשבת קודש את כל ענייני 'לכם' שיהיו קודש" (נתיבות שלום ח"ב עמ' נה).


החודש, גם ר"ח וגם ט"ו בשבט חלים בשבת. על כן נראה, שזהו זמן מסוגל ביותר לברור מעמיק בעניין האכילה בקדושה, והגעה לתענוג אמיתי במקום תחליפים לא מספקים. הרי "גם הנפש לא תמלא" (קהלת ו, ז), ובת מלך איננה מחשיבה מאכלים כפריים פשוטים (קה"ר ו, א). 
מרכיב נוסף בעונג השבת הוא, היותה זמן מיוחד בין איש ואשתו (או"ח רפ, א). סוגיית העונג בתחום זה היא רגישה ועדינה, אך מהותית ביותר. [מומלץ לעיין בספרה של נעמי וולפסון, ודבק באשתו, פרק ה': תענוג בקדושה. שם ישנו גם הקישור לעונג שבת קודש]. 

ללוות את המלכה 
לאחר ההתעלות, הדביקות והקדושה, מגיע תור ה…דכדוך. הנפילה שבאה עם הסתלקותה של הנשמה היתירה, מעין 'דיכאון לאחר לידה…'. בעולם מנסים לפתור את התחושה הקשה הזו, ה"Saturday night blues", באמצעות בילויים… אך גם על זה נאמר "הנפש לא תמלא". אי אפשר למלא ריקנות רוחנית בתחליפים לא משמעותיים. מה שכן יכול לעזור לזה הוא התרגלות לסדר של מוצאי שבת.


מובא בהלכה "לעולם יסדר אדם שולחנו במוצאי שבת, כדי ללוות השבת" (או"ח ש, א). סעודת מלווה מלכה לא רק עוזרת לקום מהנפילה של מוצאי שבת, אלא שהיא מועילה גם לזכות לקום בתחיית המתים (משנ"ב שם ס"ק ב). כנשים, כדאי גם לדעת שסעודה זו נחשבת כסגולה מיוחדת ללידה קלה. בשם הרב מרדכי אליהו שליט"א שמעתי, שיש לומר בפה "הריני אוכלת ושותה לכבוד מלווה מלכה".


מוצאי שבת היא כ'ממוצע מחבר' בין שבת קודש לששת ימי המעשה, והוא אמור לשמש לנו כגשר, לתת לקדושת השבת לזרום לתוך ימינו כולם.במשפחתנו נהגו הנשים להדליק נרות גם במוצאי שבת (וסמך לזה בהלכה משנ"ב שם ס"ק ג). בלקיחת האש מנר ההבדלה, והדלקת הנרות, תפילתי היא, שהאור המיוחד של השבת יאיר את השבוע כולו, וביתנו ידמה במקצת לאהלי האמהות, בהן היה "הנר דלוק מערב שבת לערב שבת".

ידיד מהעבודה ביקש ממני פעם את מספר הפלאפון שלי, במהלך עבודה על איזה פרויקט. "רק אל תתקשר בשבת", הזכרתי לו, אחרי שהחלפנו מספרים. במוצאי שבת זיהיתי על הצג את הסימן המוכר, המבשר על הודעה חדשה במשיבון. מייד חייגתי, וזה מה שחיכה לי שם (לא נגענו): "הי סיוון, זה אני. הבנתי שלא בשבת, אבל באמת, עכשיו יום שישי, עשר בלילה. לאן נעלמת?"

* * *

הסיפור הקצת-מצחיק והמאוד-עצוב הזה הבהיר לי את עומק התהום. אחרי נזיפה קלה ("תגיד, מתי נראה לך ששבת נכנסת? בחצות הלילה? בשמונה בבוקר? לא שמעת בחיים על הדלקת נרות בערב שבת?"), התחלתי לנסות ולהסביר, יותר לעצמי מאשר לידיד הזה, מה זה בעצם שבת. 

מדובר על קונספט ייחודי, חד-פעמי וחדשני לגמרי, הכול תוצרת כחול-לבן: היהודים באו ואמרו לעולם שצריך לקחת פיסת זמן – ולקדש אותה. מתוך כל הנצח הזה הכולל עבר ועתיד, אנחנו מקדשים לעצמנו יום בשבוע.

הרי לימות השבוע אצלנו אין שם משלהם, הם ממוספרים סתם, ראשון-שני-שלישי. הם רק ספירה לקראת היום השביעי, שהוא היחיד שזוכה לשם בפני עצמו – שבת. לא "סוף שבוע", אלא עיקר השבוע. יהודים-של-פעם (תתפסו איזה זקן ירושלמי אותנטי ותראו) עוד סופרים ככה את ימי השבוע. הם לא אומרים שהיום יום ראשון אלא "יום ראשון בשבת", "יום שני בשבת". כל יום הוא רק הכנה והתקדמות לקראת שבת.

ומה אופי המנוחה הזו? גם כאן היהדות מבשרת משהו אחר: זו לא רק מנוחה, זו גם קדושה. לא מדובר בבטן-גב על חוף הים או בזיפזופ מתמשך מול הטלוויזיה. בשביל זה אפשר גם לקחת יום חופש מהעבודה או מבית הספר. כאן מדובר ביצירת "ארמון בתוך הזמן": אחרי שישה ימי יצירה קדחתנית, כל התעשייה והציביליזציה – שובתות. היהודי לא נוסע, לא מבשל, לא משתמש בשום מנוע או מנגנון חשמלי, לא מעשן, לא כותב, לא מוחק, לא נוגע בכסף. אין שיעורי בית, אין כביש מהיר, אין קפה הפוך. פסק זמן. חזרה לפשטות. לכן גם מברכים על הדברים הכי אלמנטריים: על האש (בהדלקת נרות שבת), על היין (בקידוש), על הלחם (בבציעה של שתי חלות טריות-פחד). ואין ברירה. בלי פלאפונים ואס.אמ.אסים וממתינות, פשוט צריך לדבר ולשיר עם המשפחה והחברים שסביב השולחן.

 

אלפי שנים מנסים הוגים רבים לדמות את החוויה הזו למשהו, כדי להסביר ו"לתרגם" אותה: כבר דימו את השבת לכלה שמגיעה לעת ערב, עם בוא שעת הכלולות, אל החתן – עם ישראל. כבר אמרו שהיא "טעימה" מימות המשיח, דוגמית מהגאולה שעתידה לבוא. כבר הסבירו שביום הזה כל אדם מקבל "נשמה יתרה", עוד תוספת רוחנית לימות החול. אבל לאחרונה מצאתי בספר "המצוות השקולות" של הרב שלמה וולבה רעיון פשוט ומרגש: הוא מספר שם על הרב שלו, ר' ירוחם ממיר, ואומר שכשהגיע ללמוד בישיבה, פגש אותו בפעם הראשונה ביום חול, אבל כעבור כמה ימים, כשהגיעה שבת – הוא פשוט לא זיהה אותו. עד כדי כך היו פניו אחרים בשבת. שבת שלום.

/ מאמרים /

בקום המדינה, בממשלתו של בן גוריון, היה שר החינוך, בשם זלמן ארן, שהיה ממקורביו ומעריציו של ראש הממשלה דוד בן גוריון

לאותו שר חינוך, למרות שלא שמר מצוות, הייתה אישה מסורתית שהקפידה על הדלקת נרות בכל ערב שבת, ובשעת הדלקת הנרות הייתה מתפללת על בניה שיהיו מוצלחים כמו.. דוד בן גוריון, שהרי הוא היה הדמות המוערכת והנערצת על בעלה כבוד שר החינוך, שסיפר תמיד על כוחו וגדולתו של האיש.

לימים נפגש ראש הממשלה עם "החזון איש" בעניין גיוס בני הישיבות, וכשחזר ראש הממשלה מהפגישה סיפר לחברו הטוב שר החינוך מר זלמן ארן את התפעלותו מ"החזון איש", וכי ראה בו דמות בעלת שעור קומה והנהגה מיוחדת

שמע זאת כבוד שר החינוך וכשבא לביתו סיפר לאשתו את דבר הפגישה של ראש הממשלה עם הרב ואת התפעלותו המיוחדת מהחזון איש, שמעה זאת אשת השר ואמרה לעצמה, אם בן גוריון מתפעל מהחזון איש ורואה בו דמות מיוחדת, יוצא מזה שהוא יותר ממנו, אם כן מדוע אתפלל בהדלקת הנרות על בני שיהיו כמותו, אתפלל ישירות שיהיו כמו החזון איש! אמרה וכך עשתה, ומאותה שבת התפללה מעומק ליבה שיהיו בניה כמו החזון איש.

אני, מספר הרב היימן, נכדו של זלמן ארן, ותפילותיה של אותה סבתא פעלו את פעולתן אף לאחר שנים רבות וקרבוני לתורה ולמצוות, ואף נתנו בידי את כוח ההצלחה.

מסיפור זה אנו למדים את כוחה של תפילה הבאה מעומק הלב של כל אדם, כמו שאנו אומרים בתפילה "כי אתה שומע תפילת כל פה".

סיפורים ומאמרים

/ סיפורים /

באמצע שנות ה-90 עלה רעיון מהפכני במוחו של יהודי העומד בראש מערכת פירסום והוצאה לאור. הרעיון היה כזה – מה היה קורה אם עיתון ה'ניו יורק טיימס', שנחשב לעיתון המשפיע והמפורסם ביותר בכל הזמנים, היה מפרסם מדי ערב שבת לוח זמני הדלקת נרות שבת. אז ברור שמישהו יאלץ לשלם כדי לקנות את שטח הפירסום הזה מידי שבוע. אבל רק תחשבו על הגאווה והמודעות היהודית שתיווצר בעקבות פירסום שבועי זה של השבת, הקדושה כל כך לעם היהודי.

וכך הלך מיודענו, ומצא יהודי עשיר ונדיב שהתמכר לרעיון וקנה אותו תמורת תשלום "סימלי" של כמעט 2500 דולר מידי שבוע!!! אבל הוא עשה זאת. וכך במשך חמש שנים, מידי יום שישי, ראו היהודים ברחבי העולם את המודעה הבאה: "נשים יהודיות – זמן הדלקת נרות ביום שישי הזה הוא…".

לבסוף, אותו יהודי עשיר נאלץ לקצץ במימון בכמה מהפרוייקטים שלו, וביוני 1999 הופסק פירסום זמני השבת. ומאז הוא לא פורסם שנית, למעט פעם אחת. היה זה ב-1 לינואר 2000. ה'ניו יורק טיימס' פירסם את מהדורת המילניום שלו. זו היתה מהדורה מיוחדת וחגיגית, שנפרסה על גבי שלושת העמודים הראשיים. בעמוד הראשון שיחזרו את החדשות שהיו ב-1 לינואר 1900, בעמוד השני הופיעו החדשות האקטואליות לאותו היום: 1 לינואר 2000, ובעמוד הראשי השלישי פורסמו תחזיות ל-1 בינואר 2100, כלומר מאה שנים קדימה.

בעמוד בדיוני זה נכללו נושאים כגון: ברוכים הבאים למדינה ה-50 – קובה, או האם לרובוטים מותר להצביע בבחירות, וכך הלאה… ובנוסף לכתבות המרתקות באותו עמוד בדיוני לשנת 2100, הוכנסה שוב המודעה בתחתית העמוד המיידעת נשים יהודיות על זמני הדלקת נרות שבת. כך סתם, בלי שאף אחד שילם בעבורה או הזמין אותה. ה'ניו יורק טיימס' בחרו להכניס אותה.

המו"ל של ה'ניו יורק טיימס', אדם קתולי ממוצא אירי, נשאל לגבי זה, והתשובה שלו היתה מדהימה ומדוייקת להפליא, והיא נוגעת לנצחיות של העם היהודי ולעוצמה של מנהג שכמנהגו נוהג מדורי דורות. וכך הוא אמר: "אנחנו לא יודעים מה יקרה בשנת 2100. זה בלתי אפשרי לנבא את העתיד. אבל בדבר אחד אנחנו יכולים להיות בטוחים בהחלט, והוא – שבשנת 2100 נשים יהודיות תדלקנה נרות שבת!"

בית המדרש היה מלא מפה לפה, ביהודים יקרים שבאו לשמוע את דרשת יום השבת, אותה נאם באותה שעה המשפיע הנודע הגה"צ רבי אהרן טויסיג שליט"א. כולם האזינו מרותקים בקשב רב, כשהרב טויסיג מפרט בלשונו העשירה את ברכת השבת, ומרגש את הקהל בביאוריו על מתנת השבת וברכתה.
ואז, הרים הרב את קולו ואמר לפתע: 'ואף שידוע לכם שברכת השבת משפיעה על השפע הרוחני והגשמי שלנו, אך בוודאי תהיו מופתעים לשמוע שגם בחפצים דוממים נשפעת ברכה מיוחדת בשבת, וכל אחד יכול לבדוק זאת בעצמו בביתו, ולהיווכח בכך!' – אמר הרב טויסיג, כשהקהל כולו שם אוזניו כאפרכסת לשמוע – היכן נוכל לראות את ברכת השבת גם בחפצים דוממים מדי שבת?

'ובכן', אמר הרב, 'הרי כל אחד מאיתנו מדליק נרות שבת, ולכל נר יש זמן בעירה קצוב מראש, מספר שעות קבוע. אלא שמנין השעות הקצוב הוא רק  לימי השבוע, כי ביום השבת – תופתעו לגלות שכל נר בוער יותר מהזמן הקצוב לו, בנרות השבת ישנה ברכה מיוחדת המחזיקה את השלהבת עוד מספר דקות ניכרות מעבר לזמן הקצוב מראש. כל אחד יכול לבדוק זאת בעצמו (!), ולראות ולהיווכח, כי נרות השבת דולקים תמיד מעבר לזמן שהיו אמורים להספיק!'

הקהל היה המום. מה? האמנם? 'אכן כן', אמר הרב, 'כך מגלה הרה"ק בעל ה'בני יששכר' זי"ע, בבארו את דברי רבי אליעזר שאמר כי ברכת שבת מתבטאת בנרות השבת, שהכוונה לכך כי נרות שבת דולקים תמיד מעבר לזמן הקצוב להם מראש. אשרינו שזכינו!' – קרא הרב טויסיג ברגש, 'אנו יכולים לראות את ברכת שמים – 'ויברך אלוקים את יום השביעי' – במו עינינו. כל נר שבתי דולק מעבר לזמן הקצוב לו, כי הוא זוכה לברכת השבת, המעניקה שפע וברכה!'

בין מאזיני הרב באותה דרשה, נמנה גם יהודי סוחר יהלומים. הלה שמע את דברי הרב, ובאופן אקראי לחלוטין, ציטט אותם באוזני חברו לעסקים, סוחר יהלומים נוסף, שכבן למשפחה שבקושי שרדה את אימי השואה, לא התחנך על ברכי התורה והמצוות. 'תראה כמה ברכת השבת גדולה' – אמר לחברו, 'הרי כל אחד יכול לבדוק זאת בעצמו ולהיווכח כי נרות השבת דולקים מעבר לקצוב עבורם. האין זו הוכחה בטוחה לברכת השבת הנשפעת לשומריה?'

החבר שמע את הדברים, ובהה בחוסר אמון. 'לא יתכן, אדוני', אמר בפשטות. 'נר שאמור לדלוק 4 שעות, ידלק בדיוק ארבע שעות!' – קבע. אך היהודי שהאזין לדרשה ביום השבת היסה אותו: 'למה להתווכח על עובדות? אולי תנסה?'
הוא הוסיף לדבר על לבו, עד שהחבר התרצה ואמר: 'תראה, אני מנסה בשבועיים הקרובים להדליק נרות שבת, ובודק אם כנים דבריך. אם אווכח כי צדקת והנרות דולקים מעבר למתוכנן – אני מקבל על עצמי להתחיל להדליק נרות מדי שבוע ולשמור את השבת כהלכתה!'
ביום ששי הבא, אחרי עשרות שנים שלא עשה כך, רכש אותו יהודי נרות הדולקים 4 שעות. הוא ביקש מרעייתו להדליקם בזמן, ועקב בדריכות אחר בעירתם. המתח הגיע לשיאו כשהדקות נקפו גם בחלוף 4 שעות, ובסופו של דבר, הנר כבה הרבה אחרי תום ארבע השעות!
הלה לא התקמצן, ובשבוע הבא – רכש נרות של חברה אחרת, והפעם – נרות מסוג שעווה שונה, ושל 6 שעות. שוב הודלקו הנרות והתברכו בברכת השבת, ושוב בערו יפה 6 שעות שלימות ועוד כהנה וכהנה…

'שבועיים זה כלום', הרהר הלה, מנסה להדחיק את התוצאות המטלטלות את חייו… הוא גם לא מיהר לעדכן את חברו בתוצאות הניסוי, אלא ניסה להתל בנרות… בשבועות הבאים, רכש מדי שבוע נרות מסוג שונה, מחברה אחרת, סוגי שעווה מגוונים, וגם שעות בעירה ארוכות וקצרות לסירוגין….
אך בכל שבוע, כשעמד מול הנרות והביט בהן ובשעון לסירוגין, החל להצטמרר יותר ויותר. הוא רואה בעיניו כי חברו צדק, ברכת השבת מצאה את דרכה לתוך ביתו, מתבטאת יפה בפמוטות שעל שולחנו. הוא הביט בשלהבות המרצדות ברעדה, כשהוא מבין את משמעות הניסוי ותוצאותיו…
כעבור חודשיים – לאחר תשעה שבועות של נסיונות תכופים, הוא הבין כי יש דברים בגו, ונכנע… בלב נרגש ותוך סערת נפש עצומה, גילה את אוזני חברו על נסיונותיו המשתנים, ואיך תמיד המסקנה היתה חד משמעית – נרות השבת בורכו בברכה מיוחדת, המבעירה אותם הרבה מעבר לזמנם הקצוב…
'קיבלתי על עצמי,' אמר ברגש, 'לא רק לשמור שבת, אלא גם להניח תפילין, לשמור כשרות ולנהל את הליכות ביתי על פי ההלכה היהודית. עתה נוכחתי לדעת, כי ברכת השבת אינה דברים בעלמא, אלא מציאות מוכחת לנגד עיניי!'
ולא ידע אותו יהודי, כי הרבה יותר מברכת השבת בנרות אותה גילה, ברכת השבת הגדולה והמהותית בה זכה היא הברכה הרוחנית, כי בזכות השבת וברכתה – זכה לגלות את אביו שבשמיים מחדש!

את הסיפור כולו, שמענו מהרב טויסיג בעצמו, ששמעו מבעל המעשה – אותו יהודי שציטט באוזני חברו את דברי בעל ה'בני יששכר' זי"ע. וללמדנו בא:
השבת היא מקור הברכה, היא המשפיעה ברכה ואושר, שפע ושמחה, בבתינו, בחיינו, בשגרת יומנו, בהצלחתנו הרוחנית כמו גם בשפע הגשמי שלנו. הבה נחבק את השבת בכל ליבנו, נלמד את הלכותיה כראוי ונקפיד עליהן בתשומת לב, נקדים לקבל את השבת כדי לזכות בעוד מאותה ברכה אלוקית קסומה, כי לקראת שבת לכו ונלכה, כי היא – ורק היא – מקור הברכה.!

/ סיפורים /

הדלקת נרות 
רגע הדלקת הנרות הוא מהרגעים המיוחדים ברגעי השבוע כולו. במקום בו הלב הומה מעצמו אין צורך להכביר במילים. כמו כן, ברור שקיום המצווה עצמה, בכוחה להביא את האור והקדושה לתוך חיינו. יחד עם זאת, לימדנו הבעש"ט שאמירת "אשר קדשנו במצוותיו", בלשון רבים, באה לרמז על גוף המצווה ועל פנימיותה. על כן, ננסה להאיר מספר נקודות הנוגעות למשמעות הפנימית של המצווה.


על פי ההלכה, מצווים נשים וגברים כאחד שיהא הנר דלוק בביתם בכניסת השבת. עם זאת, הוזהרו הנשים ביותר על כך, ומצווה זו נכללת במצוות הח"ן המיוחדות לנשים (הדלקת הנר, חלה, נידה – טהרת המשפחה). עובדה זו מלמדת על הקשר המיוחד בין הדלקת הנר לתפקידנו בחיים. הנימוקים שהובאו בהלכה (שו"ע או"ח רסג, ג ובמשנ"ב ס"ק יב) לאזהרת הנשים ביותר על מצווה זו הם: האשה מצויה בבית ועוסקת בצרכי הבית, ובנוסף, יש בהדלקת הנר תיקון לחטא חוה אשר 'כבתה נרו של עולם', בכך שגרמה מוות לאדם הראשון. באופן רחב יותר נראה, כי תפקידנו הוא הארת הבית, על כל משמעויותיה.


המובן הפשוט ביותר של הארת הבית, הוא גם הטעם המובא בהלכה להדלקת הנר, משום "שלום בית" (שו"ע שם). אם הבית חשוך עלולים 'להיכשל בעץ ואבן', וכאשר נתקלים האינסטינקט מביא אותנו לכעס ועצבנות. הפקדתנו על מצווה זו מעידה עד כמה אנו נותנות את ה'טון' בבית – ברוגע ובשלום בין בני הבית, ובפרט בינינו לבני-זוגנו. שני הנרות הם כנגד האיש והאשה, ומרמזים גם על מספר אברי האיש (רמ"ח) והאשה (רנ"ב), העולים פעמיים נ"ר בגימטריא. מעניין להתבונן בכך שהאש נוצרת תמיד מחיבור וחיכוך של דברים (כך באבנים או בגפרורים, וכך גם בחשמל).


משמעות נוספת של הארת הבית היא בהחדרת אור ה' פנימה – "כי נר מצוה ותורה אור". החשש להיתקל בעץ ואבן מתפרש לדברי הרבי מליובאוויטש ("אל נשי ובנות ישראל" עמ' 270) גם כהיתקלות בחומריות של העולם הזה. על ידי הארה באור התורה, החומר איננו מתבטל אלא הופך לבסיס לקדושה. ייתכן שזו תמצית מהות תפקידנו, כמאמר אליהו הנביא לרבי יוסי: האשה עוזרת לבעלה, "מאירה עיניו ומעמידתו על רגליו" (יבמות סג, א). אנו בונות את הבסיס החומרי של המציאות – 'מעמידתו על רגליו', ועוסקות הרבה בחיזוק הגוף של בני משפחתנו, למן ההריון ואילך. כל זה הוא בבחינת ה'נר' – הכלי, הבסיס, לשמן. אך אנו גם מדליקות את הנר – 'מאירות את עיניו', ויוצקות את התוכן הפנימי לחיים, ובכך מרוממות אותם.


השבת עצמה היא בבחינת "נר", המאיר את השבוע כולו. בספרים מובא כי השבת דומה לנר האמצעי במנורת המקדש, אליו פנו הנרות כולם. ימים רביעי, חמישי ושישי הולכים לקראת השבת, וימים ראשון, שני ושלישי יונקים מהשבת שלפניהם. שלשת הימים מקבילים גם למעשה, דיבור ומחשבה שלנו, וכן לחלקי הנפש, רוח ונשמה (הקרוב יותר לשבת הוא החלק הגבוה יותר). שמעתי רעיון יפה, שאולי המנהג לסובב את הידיים שלש פעמים לפני כיסוי העיניים לאחר ההדלקה, מרמז על נתינה לאור השבת להתפשט בשלושת המעגלים ההולכים ומתרחקים ממנה (אגב, למנהג לכסות את העיניים יש טעם הלכתי, כדי שהברכה תהיה 'עובר לעשייתה' – קודם לעשיית המצווה, וכיוון שאיננו יכולות להדליק לאחר הברכה, מסתכלים על הנרות לאחריה, ונהנים מאורן, ובכך נשלמת עשיית המצווה. עפ"י "טעמי המנהגים", רסא).


זמן הדלקת נרות הוא עת רצון לתפילה, ובמיוחד שיהיו הילדים מאירים בתורה. ישנן עדויות של רבים מגדולי ישראל, שכל מה שהשיגו היה בזכות התפילות והדמעות של אמותיהן.
 
כאילו כל מלאכתך עשוייה 
מוכנות או לא מוכנות, השבת מגיעה. ברגע אחד אנו צריכות להפסיק כל מלאכה, כל פעולה יוצרת. בשביתה ממלאכה אנו מוסרות את שליטתנו המדומה על המציאות לידיו של הקב"ה: "ביום השבת תסיר מעל ראשך את כליל תפארת ממשלתך בעולם, ותשית את עצמך ואת עולמך בהכנעה תחת כסא כבוד ה' אלוקיך" (רש"ר הירש שמות כ, י).


אם לא מספיקה השביתה ממלאכה, מוסיף לנו רש"י "כשתבוא השבת, יהא בעיניך כאילו כל מלאכתך עשוייה, שלא תהרהר אחר מלאכה" (שמות כ, ט). גם ביחס לכל מה שלא הספקנו לעשות בענייני חומר ורוח, כאשר מגיעה שבת עלינו לעשות סוויץ' (וזה קשה…), ולהיכנס לעמדה נפשית של שביתה. נשמה יתירה – "היינו בחינת נשימה יתירה" (לקוטי הלכות, הל' שבת, א). להרפות מכל התכנונים, הטרדות והבלבולים, ולהתמסר למשהו עליון יותר.


היכולת להרפות קשה ביותר, דווקא כאשר אנו חיים מתוך מכוונות של עשייה וגרימת 'נחת רוח' לבורא ית"ש. זהו איזון עדין מאוד בנפש, וקשה להגיע אליו. הדבר נכון לא רק לגבי מלאכת ששת הימים, אלא גם לגבי השבת עצמה. לפעמים, עצם הרצון ש'שולחן שבת יראה כך ולא אחרת', או 'שכל האורחים ירגישו בנוח', מונעת בעדנו מ"לשית את עצמנו ואת עולמנו בהכנעה תחת כסא כבוד ה' אלוקינו". אתגר. 

שבת קודש נפשי חולת אהבתך 
השבת היא יום של אהבה, יום של דביקות. החל מקבלת שבת, בה אנו מזמינים "בואי כלה, בואי כלה…", אנו מבינים כי בשבת יש חיבור גדול – חתונה.


למעשה, ישנה חתונה כפולה. לשבת נאמר "כנסת ישראל היא בן זוגך" (בראשית רבה יא, ח), ומבחינה זו, השבת היא הכלה ובה אנו נדבקים. מצד שני, כנסת ישראל היא 'כלה קרואה בנעימה', כלה הנדבקת בדודה – הקב"ה – ביום השבת. היינו היכן שהיינו משך ששה ימים, ביום השבת אנו שבים ונפגשים. לפי זה מובן מנהג ישראל לקרוא מגילת "שיר השירים" בערב שבת לפני מנחה (ולאלו מאתנו שאינן מספיקות, בספר "טעמי המנהגים" רנו,יא מובא שניתן לומר שיר השירים במהלך השבת, מתי שמתאפשר…).


חתונת השבת מתרחשת, כבכל חתונה, בשלבים. במהלך השלבים הללו הדביקות הולכת ומתחזקת. ליל שבת הוא בבחינת אירוסין-קידושין, וכנוסח תפילת ערבית "אתה קידשת". ביום השבת, החתונה עצמה. בתפילת שחרית אומרים "ישמח משה במתנת חלקו", ומרמזים למתנות שנותן החתן לכלה בחתונה. לקראת ערב אנו מגיעים לשיא – לייחוד, וזו כמובן שעת סעודה שלישית. נוסח התפילה במנחה הוא "אתה אחד", המרמז לייחוד. בכך ניתן להבין מדוע זו תפילה קצרה ביותר, משום שברגעים האינטימיים ביותר אין צורך בהרבה מילים… (ראי בהרחבה נתיבות שלום ח"ב עמ' לח).


מה אם איננו מרגישות ממש 'מאוהבות' במהלך השבת? גם על זה אפשר להתפלל. לפני שבת, ובעיצומה. ב"ליקוטי תפילות" לרבי נתן מברסלב מופיעות תפילות נפלאות גם בעניין זה.


במהלך השבת אפשר להתפלל גם בדרך המיוחדת לשבת – בזמר. זמירות שבת מבטאות רחשי לב עדינים וכמוסים, ומהנפלאים שבהם הוא פיוטו של רבי אהרן מקרלין: "י-ה אכסוף נועם שבת, המתאמת ומתאחדת בסגולתך. משוך נועם יראתך לעם מבקשי רצונך. קדשם בקדושת השבת המתאחדת בתורתך. פתח להם נועם ורצון לפתוח שערי רצונך…". 
אפשר להפוך את הרצון לתפילה, ואפשר גם להתפלל לרצות יותר… 

עונג שבת 
עונג? להתענג? האם זהו ערך יהודי?! ועוד איך. הרמח"ל בפתח "מסילת ישרים" כותב: "והנה, מה שהורונו החכמים זכרונם לברכה הוא, שהאדם לא נברא אלא להתענג על ה' ולהנות מזיו שכינתו, שזהו התענוג האמיתי והעידון הגדול מכל העידונים שיכולים להימצא". וממשיך בעל המסילת ישרים: "ומקום העידון הזה באמת הוא העולם הבא וכו' אך הדרך כדי להגיע אל מחוז חפצנו זה, הוא זה העולם וכו' והאמצעים המגיעים את האדם לתכלית הזה הם המצוות וכו' ומקום עשיית המצוות הוא רק בעולם הזה…".


כל עבודתנו בזה העולם היא השגת העונג האמיתי והשלם בעולם הבא. אמנם, גם בזה העולם יכולות אנו לטעום טעם גן עדן, 'מעין עולם הבא, יום שבת מנוחה'. ואכן, העונג הוא מעיקריה של השבת, כלשון הכתוב "וקראת לשבת עונג" (ישעיהו נח, יג). להלכה, מתפרש הכתוב כאכילת משמנים, "איזה הוא עונג זה שאמרו חכמים שצריך לתקן תבשיל שמן ביותר ומשקה מבושם לשבת הכל לפי ממונו של אדם, וכל המרבה בהוצאת שבת ובתיקון מאכלים רבים וטובים הרי זה משובח, ואם אין ידו משגת אפילו לא עשה אלא שלק וכיוצא בו משום כבוד שבת הרי זה עונג שבת" (רמב"ם הל' שבת פ"ל ה"ז).


סוגיית האכילה, וה"תענוג" שהיא גורמת לנו היא מן ההסתבכויות הרציניות שלנו. 'תסביך' זה איננו מקרי, והוא נעוץ בנו עמוק מאז חטאם של אדם וחווה. אגב, חודש שבט הוא זמן מיוחד לתיקון פגם האכילה, ולהגיע לאכילה בקדושה (פרי צדיק ר"ח שבט, ג. ועוד על 'תיקון האכילה', בשחנשים שבט ה'תשס"ד). 
מכל מקום, בשבת אין תסביכים. בשבת מתענגים על אכילת משמנים ושתיית ממתקים, "והיינו שבימות החול לא כל אחד מסוגל לרומם את העניינים הגשמיים כולם שיהיו בבחינת קודש, אבל ביום שבת קודש הכל קודש … ומכוח קדושה זו מסוגל כל איש יהודי לרומם בשבת קודש את כל ענייני 'לכם' שיהיו קודש" (נתיבות שלום ח"ב עמ' נה).


החודש, גם ר"ח וגם ט"ו בשבט חלים בשבת. על כן נראה, שזהו זמן מסוגל ביותר לברור מעמיק בעניין האכילה בקדושה, והגעה לתענוג אמיתי במקום תחליפים לא מספקים. הרי "גם הנפש לא תמלא" (קהלת ו, ז), ובת מלך איננה מחשיבה מאכלים כפריים פשוטים (קה"ר ו, א). 
מרכיב נוסף בעונג השבת הוא, היותה זמן מיוחד בין איש ואשתו (או"ח רפ, א). סוגיית העונג בתחום זה היא רגישה ועדינה, אך מהותית ביותר. [מומלץ לעיין בספרה של נעמי וולפסון, ודבק באשתו, פרק ה': תענוג בקדושה. שם ישנו גם הקישור לעונג שבת קודש]. 

ללוות את המלכה 
לאחר ההתעלות, הדביקות והקדושה, מגיע תור ה…דכדוך. הנפילה שבאה עם הסתלקותה של הנשמה היתירה, מעין 'דיכאון לאחר לידה…'. בעולם מנסים לפתור את התחושה הקשה הזו, ה"Saturday night blues", באמצעות בילויים… אך גם על זה נאמר "הנפש לא תמלא". אי אפשר למלא ריקנות רוחנית בתחליפים לא משמעותיים. מה שכן יכול לעזור לזה הוא התרגלות לסדר של מוצאי שבת.


מובא בהלכה "לעולם יסדר אדם שולחנו במוצאי שבת, כדי ללוות השבת" (או"ח ש, א). סעודת מלווה מלכה לא רק עוזרת לקום מהנפילה של מוצאי שבת, אלא שהיא מועילה גם לזכות לקום בתחיית המתים (משנ"ב שם ס"ק ב). כנשים, כדאי גם לדעת שסעודה זו נחשבת כסגולה מיוחדת ללידה קלה. בשם הרב מרדכי אליהו שליט"א שמעתי, שיש לומר בפה "הריני אוכלת ושותה לכבוד מלווה מלכה".


מוצאי שבת היא כ'ממוצע מחבר' בין שבת קודש לששת ימי המעשה, והוא אמור לשמש לנו כגשר, לתת לקדושת השבת לזרום לתוך ימינו כולם.במשפחתנו נהגו הנשים להדליק נרות גם במוצאי שבת (וסמך לזה בהלכה משנ"ב שם ס"ק ג). בלקיחת האש מנר ההבדלה, והדלקת הנרות, תפילתי היא, שהאור המיוחד של השבת יאיר את השבוע כולו, וביתנו ידמה במקצת לאהלי האמהות, בהן היה "הנר דלוק מערב שבת לערב שבת".

ידיד מהעבודה ביקש ממני פעם את מספר הפלאפון שלי, במהלך עבודה על איזה פרויקט. "רק אל תתקשר בשבת", הזכרתי לו, אחרי שהחלפנו מספרים. במוצאי שבת זיהיתי על הצג את הסימן המוכר, המבשר על הודעה חדשה במשיבון. מייד חייגתי, וזה מה שחיכה לי שם (לא נגענו): "הי סיוון, זה אני. הבנתי שלא בשבת, אבל באמת, עכשיו יום שישי, עשר בלילה. לאן נעלמת?"

* * *

הסיפור הקצת-מצחיק והמאוד-עצוב הזה הבהיר לי את עומק התהום. אחרי נזיפה קלה ("תגיד, מתי נראה לך ששבת נכנסת? בחצות הלילה? בשמונה בבוקר? לא שמעת בחיים על הדלקת נרות בערב שבת?"), התחלתי לנסות ולהסביר, יותר לעצמי מאשר לידיד הזה, מה זה בעצם שבת. 

מדובר על קונספט ייחודי, חד-פעמי וחדשני לגמרי, הכול תוצרת כחול-לבן: היהודים באו ואמרו לעולם שצריך לקחת פיסת זמן – ולקדש אותה. מתוך כל הנצח הזה הכולל עבר ועתיד, אנחנו מקדשים לעצמנו יום בשבוע.

הרי לימות השבוע אצלנו אין שם משלהם, הם ממוספרים סתם, ראשון-שני-שלישי. הם רק ספירה לקראת היום השביעי, שהוא היחיד שזוכה לשם בפני עצמו – שבת. לא "סוף שבוע", אלא עיקר השבוע. יהודים-של-פעם (תתפסו איזה זקן ירושלמי אותנטי ותראו) עוד סופרים ככה את ימי השבוע. הם לא אומרים שהיום יום ראשון אלא "יום ראשון בשבת", "יום שני בשבת". כל יום הוא רק הכנה והתקדמות לקראת שבת.

ומה אופי המנוחה הזו? גם כאן היהדות מבשרת משהו אחר: זו לא רק מנוחה, זו גם קדושה. לא מדובר בבטן-גב על חוף הים או בזיפזופ מתמשך מול הטלוויזיה. בשביל זה אפשר גם לקחת יום חופש מהעבודה או מבית הספר. כאן מדובר ביצירת "ארמון בתוך הזמן": אחרי שישה ימי יצירה קדחתנית, כל התעשייה והציביליזציה – שובתות. היהודי לא נוסע, לא מבשל, לא משתמש בשום מנוע או מנגנון חשמלי, לא מעשן, לא כותב, לא מוחק, לא נוגע בכסף. אין שיעורי בית, אין כביש מהיר, אין קפה הפוך. פסק זמן. חזרה לפשטות. לכן גם מברכים על הדברים הכי אלמנטריים: על האש (בהדלקת נרות שבת), על היין (בקידוש), על הלחם (בבציעה של שתי חלות טריות-פחד). ואין ברירה. בלי פלאפונים ואס.אמ.אסים וממתינות, פשוט צריך לדבר ולשיר עם המשפחה והחברים שסביב השולחן.

 

אלפי שנים מנסים הוגים רבים לדמות את החוויה הזו למשהו, כדי להסביר ו"לתרגם" אותה: כבר דימו את השבת לכלה שמגיעה לעת ערב, עם בוא שעת הכלולות, אל החתן – עם ישראל. כבר אמרו שהיא "טעימה" מימות המשיח, דוגמית מהגאולה שעתידה לבוא. כבר הסבירו שביום הזה כל אדם מקבל "נשמה יתרה", עוד תוספת רוחנית לימות החול. אבל לאחרונה מצאתי בספר "המצוות השקולות" של הרב שלמה וולבה רעיון פשוט ומרגש: הוא מספר שם על הרב שלו, ר' ירוחם ממיר, ואומר שכשהגיע ללמוד בישיבה, פגש אותו בפעם הראשונה ביום חול, אבל כעבור כמה ימים, כשהגיעה שבת – הוא פשוט לא זיהה אותו. עד כדי כך היו פניו אחרים בשבת. שבת שלום.

בקום המדינה, בממשלתו של בן גוריון, היה שר החינוך, בשם זלמן ארן, שהיה ממקורביו ומעריציו של ראש הממשלה דוד בן גוריון

לאותו שר חינוך, למרות שלא שמר מצוות, הייתה אישה מסורתית שהקפידה על הדלקת נרות בכל ערב שבת, ובשעת הדלקת הנרות הייתה מתפללת על בניה שיהיו מוצלחים כמו.. דוד בן גוריון, שהרי הוא היה הדמות המוערכת והנערצת על בעלה כבוד שר החינוך, שסיפר תמיד על כוחו וגדולתו של האיש.

לימים נפגש ראש הממשלה עם "החזון איש" בעניין גיוס בני הישיבות, וכשחזר ראש הממשלה מהפגישה סיפר לחברו הטוב שר החינוך מר זלמן ארן את התפעלותו מ"החזון איש", וכי ראה בו דמות בעלת שעור קומה והנהגה מיוחדת

שמע זאת כבוד שר החינוך וכשבא לביתו סיפר לאשתו את דבר הפגישה של ראש הממשלה עם הרב ואת התפעלותו המיוחדת מהחזון איש, שמעה זאת אשת השר ואמרה לעצמה, אם בן גוריון מתפעל מהחזון איש ורואה בו דמות מיוחדת, יוצא מזה שהוא יותר ממנו, אם כן מדוע אתפלל בהדלקת הנרות על בני שיהיו כמותו, אתפלל ישירות שיהיו כמו החזון איש! אמרה וכך עשתה, ומאותה שבת התפללה מעומק ליבה שיהיו בניה כמו החזון איש.

אני, מספר הרב היימן, נכדו של זלמן ארן, ותפילותיה של אותה סבתא פעלו את פעולתן אף לאחר שנים רבות וקרבוני לתורה ולמצוות, ואף נתנו בידי את כוח ההצלחה.

מסיפור זה אנו למדים את כוחה של תפילה הבאה מעומק הלב של כל אדם, כמו שאנו אומרים בתפילה "כי אתה שומע תפילת כל פה".

דילוג לתוכן